30.8.2020

Esittelyssä: Positiivinen kasvatus

Yhteistyössä: PS-kustannus
ps-kustannus

Positiivinen kasvatus - lapsen empaattinen kohtaaminen


PS-kustannuksen uutuusteos Positiivinen kasvatus opastaa kasvattajia ja vanhempia toteuttamaan käytännönläheisesti arjen positiivista kasvatusta. Teos antaa työkaluja, joilla lisätä lapsen ja aikuisen yhteyttä, opettaa tunnetaitoja ja puuttua ei-toivottuun käyttäytymiseen rakentavasti.
ps-kustannus
Kirja on jaettu neljään osaa, jotka sisältävät lukuja empatiakasvatuksesta, hyvinvointitaidoista, ei-toivottuun käyttäytymiseen puuttumisesta sekä viisi positiivisen kasvattajan pilaria. Luvut sisältävät hyvin kattavasti teoriaa, mutta myös käytännön esimerkkejä ja tarinoita, sekä harjoituksia.


"Positiivisen kasvatuksen tavoitteena on saada kasvattaja ja lapsi kukoistamaan "(Positiivinen kasvatus, sivu 23)


Kirjan ensimmäinen osa alkaa empatiakasvatuksella, osion luvut kertovat sen perusteista ja tärkeydestä. Toinen osio käsittelee positiivisen kasvattajan viittä pilaria, jokainen pilari avataan paremmin omassa luvussaan. Kolmannen osion aihe on hyvinvointitaidot, kuten luonteenvahvuudet, ajattelutaidot ja ihmissuhteet. Neljännessä osiossa puututaan ei-toivottuun käyttäytymiseen askaleittain. Kirjan lopussa on vielä luku, joka sisältää käytännön vinkkejä uusien taitojen käyttöönoton avuksi.

Teoksen kirjoittaja Tiia Trogen on työskennellyt lasten parissa yli 20 vuotta mm. lastenhoitajana ja perhetyöntekijänä. Hän on kehittänyt myös Ilo olla yhdessä! -kasvatusmenetelmän mm. positiivisen psykologian tutkimustulosten pohjalta. Voit lukea lisää Tiiasta täältä.
ps-kustannus

Positiivista varhaiskasvatusta


Tämä Positiivinen kasvatus on erittäin hyvää jatkumoa aiemmin tänä vuonna lukemalleni Kuinka kiukku kesytetään? -kirjalle. Kirjojen teemat sopivat hyvin yhteen, sillä molempien kantava teema on lapsen hyvinvointi ja empaattisen lähestymistavan kautta pyritään parantamaan lapsen ja aikuisen suhdetta.

Vaikka koko kirja onkin erittäin mielenkiintoinen ja johdonmukaisesti koottu kokonaisuus, oma suosikkini on kolmas, hyvinvointitaitoihin paneutuva osio. Teorian lisäksi se sisältää lyhyitä kokemuksia ja käytännöllisiä harjoituksia arkeen. Minun suosikkiharjoitukseni ovat myönteisten tunteiden löytöretki, sekä jo itseni käyttämä vahvuuspalaute. Lisäksi kirjan sivuille on ripoteltu ihania lainauksia muilta asiantuntijoilta, kirjailijoilta yms.
positiivinen kasvatus
Pidän kovasti myös lopun luvusta, joka tarjoaa käytännön kuten paperiliitinharjoittelu ja esimerkit realistisista positiivisuustavoitteista lapsiryhmässä. Haluankin ottaa kirjasta poimimani asiat käyttöön, jolloin tämä loppuluku tulee hyvin tarpeeseen.

Suosittelen myös ehdottomasti käymään kirjailijan omilla verkkosivuilla, joilta löytyy mm. superkiva ja ilmainen materiaalipankki positiiviseen kasvatukseen! Materiaalia voi käyttää täydennyksenä kirjaan tai sellaisenaan. Minä tykkään eniten mielin, kielin aistit- sekä vahvistuslauseet -materiaaleista.
positiivinen kasvatus
Tämä loistava kolmikko siis PS-kustannukselta! Kuinka kiukku kesytetään? -teoksen olen saanut yhteistyössä alkuvuodesta. Tunneäly varhaiskasvatuksessa -kirjan ostin itse. Vahva suositus kaikille kolmelle!


"Kasvattajalla on oman henkisen kasvun lisäksi vastuullaan myös lapsen henkisen kasvun turvaaminen. Miten luomme pohjan positiiviselle kasvatukselle?" (Positiivinen kasvatus, sivu 35)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan kommentillasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...