2.4.2019

Monipuolinen sateenkaaririisi - OHJE ja vinkit leikkiin x6

Olen useaan otteeseen jo maininnut hauskan ja edullisen materiaalin sensoriseen leikkiin: sateenkaaririisi
Raaka riisi tuntuu hauskalta käsissä ja sitä voi hyödyntää monenlaisessa leikissä. Monet seuraamani bloggaajat (opettajat, äidit…) käyttävätkin riisiä usein sensoritarjottimella (englanniksi ”sensory tray” tai ”sensory bin”) pohjamateriaalina. Olenkin tehnyt riisiä jo muutamaan otteeseen, hyvin helpolla ohjeella, johon tarvitaan vain kolme ainesosaa.

Alla listattuna kuusi hauskaa ja mielenkiintoista tapaa käyttää riisiä, sekä ohje, jolla sinäkin onnistut tekemään ihanaa sateenkaaririisiä!

Sateenkaaririisi ohje:

5dl riisiä

4tl elintarvikeväriä

2tl viinietikkaa

Lisäksi kannellinen astia, leivinpaperia ja tarjotin

HUOM! Nämä määrät ovat yhtä annosta/väriä kohden. Elintarvikeväri voi värjätä muovirasian sisältä, joten kannattaa käyttää rasiaa, jonka kohtalo ei jää harmittamaan. Esim. aino-jäätelörasioita.
1. Mittaa riisi kannelliseen astiaan.

2. Mittaa sekaan elintarvikeväri ja etikka.

3. Sulje rasia ja ravista muutaman minuutin ajan kunnolla. Kannattaa sekoittamisen jälkeen pyöritellä riisiä hieman haarukalla ja katsoa, ettei väriä jää suurta paakkua. Jos jää, erottele sitä hieman haarukalla ja jatka ravistamista vielä hetki.

4. Levitä riisi tarjottimella olevalle leivinpaperille kuivumaan muutamiksi tunneiksi. Minä annan aina kuivua yön yli, jos värjään riisin illalla. Huom. Kuivuessaan riisi kovettuu paakuiksi. Levittele ja hiero riisiä hiukan käsilläsi, jotta paakut ”aukeavat”.

Mihin kaikkeen sateenkaaririisiä voi käyttää?

Tunnustelu

Kuten mainitsin, riisi tuntuu ihanalta käsissä. Niinpä kaikenlainen leikki, jossa lapsi pääsee tunnustelemaan riisiä, on hyvä. Jo pelkästään käsien upottaminen ja sormien liikuttelu riisin seassa on kivaa useimpien lasten mielestä. Riisi tuntuu myös hauskalta paljaita jalkoja vasten, joten kannattaa antaa lapselle mahdollisuus kokeilla. Tarjottimen voi laittaa lattialle ja lasta voi rohkaista kokeilemaan, miltä riisi tuntuu jaloissa.

Tarjottimen sijaan riisin voi laittaa myös syvään astiaan ja piilottaa sekaan esineitä. Lasta voi sitten pyytää joko vain tunnustelemaan tai vaikka etsimään esim. pyöreät esineet, sileät esineet tai vaikka tietyn määrän esineitä. Riisiä voi myös laittaa tyhjän ilmapallon sisään, solmia pallo kiinni ja tunnustella stressipallon tapaan.

Lusikointi/ kauhominen

Lusikointi (englannin kielen sana ”scooping”) on hauskaa. Se kulkee käsikädessä yllä mainitun tunnustelun kanssa. Lusikalla riisin siirtely astioihin kehittää keskittymiskykyä sekä silmän ja käden yhteistyötä. Riisiä voi lusikoida erilaisiin purkkeihin ja pulloihin, kuppikakkumuotteihin tai vaikka suppilon läpi. Sitä voidaan tehdä myös esim. kolopalapelin pohjaan. Tarkoitus on saada alusta mahdollisimman siistin näköiseksi, niin että kaikki kolot on kuitenkin täytetty riisillä. Lisää haastetta saadaan pienemmällä lusikalla tai palapelin alustalla, jossa on pienemmät kolot täytettäväksi.

Erilaiset teemat

Sateenkaaririisi sopii erinomaisesti erilaisten teemojen tutkimiseen. Teemoja voivat olla ajankohtaiset asiat, kuten vuodenajat ja juhlapyhät tai lapsen kiinnostuksen kohteet. Vain mielikuvitus on rajana! Minulla tässä esimerkkiteemana on ”Frozen”. Lisäsin riisin päälle elokuvan hahmoja, sekä lumihiutaleen muotoisia paljetteja. Sama sininen riisi voisi olla pohjana myös esim. valtameriteemalle, jossa lisäisin leikkiin erilaisia kaloja ja simpukoita.

Muutama esimerkki teemoista:

Pääsiäinen = vihreä riisi, sekä pajunkissoja, leikkitipuja/pupuja, avattavia muovisia pääsiäismunia, munakuppeja

Halloween = musta ja oranssi riisi, sekä lepakoita, haamuja ja kurpitsoja

Autot/liikenne = musta tai harmaa riisi, sekä pikkuautoja, liikennemerkkejä

Syksy = oranssi riisi, sekä tammenterhoja ja hevoskastanjoita, siili tai etana, syksyn lehtiä

Värit = halutun väristä riisiä, sekä saman värisiä esineitä

Piirustusalustana käyttäminen

Riisiin on helppo piirtää, lapsi voi harjoitella esimerkiksi numeroita tai kirjaimia. Anna lapselle kortti, jossa on piirrettävä numero/kirjain ja pyydä lasta piirtämään oikea kuvio riisiin. Piirtää voi ihan sormella tai vaikka kuivalla vesiväripensselillä.

Kokkausleikit

Riisi sopii erinomaisesti keittiöleikkeihin, sekä sisälle että ulos. Se kuitenkin sotkee jonkin verran, joten kannattaa rajata lapselle jokin tietty alue leikkiä varten. Kokkausleikin voi myös yhdistää esim. teemojen tutkimiseen. Joulukuussa minä kokkasin ryhmäni lasten kanssa tontuille ruokaa, sateenkaaririisillä.

Vapaa leikki

Riisiä kannattaa myös antaa lapsille ihan vapaaseen käyttöön. Kaada riisi tarjottimelle ja pyydä lasta hakemaan jotain, joka hänen mielestään sopisi leikkiin mukaan tai aseta itse astialle esineitä, joista lapsi saa luoda oman leikkinsä.

Pitkäaikaista hauskuutta

Jotta riisi säilyisi hyvänä, se kannattaa pakata leikin jälkeen tiiviiseen astiaan. Minä olen säilyttänyt riisiä kahdella eri tavalla. Mikäli haluan värien pysyvän erillään, käytän minigrip-tyyppisiä säilytyspusseja. Ne menevät pieneen tilaan ja ovat tiiviitä. Lisäksi minulla on irtokarkkien tukkulaatikoita, joissa säilytän suurempia riisimääriä, esim. jos kaikki värit ovat menneet sekaisin.
Huomioithan, että kastuessaan riisi värjää kädet ja vaatteet yms, se ei sovellu vesileikkeihin. Lisäksi olen huomannut, että mikäli riisin ei anna kuivua värjäysvaiheessa kunnolla, voi se jäädä hieman kosteaksi ja värjätä paikkoja.

Suosittelen myös käyttämään leikin pohjalla tarjotinta tai vahakangasta, jotta riisi ei ole ihan joka puolella riipin raapin.

Mikäli keksit vielä jonkin kivan tavan käyttää sateenkaaririisiä, kerrothan sen kommentilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan kommentillasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...